HALMI KÖZSÉG
Halmi a legismertebb epertermelő község. Az epertermesztés melletti másik, hasonlóan jelentős elfoglaltság a szőlészet, a halmi borok megyei
regionális szinten is elismertek. Egyéb környékbeli látnivalók és érdekességek: Szarvaskő, a halmihegyi almabor, a halmi református templom, a hősök emlékműve, a Túrmenti Természetvédelmi Terület – amely kitűnő helyszín a kerékpározásra, Vigh István állandó festészeti kiállítása (a község polgármesteri hivatalának folyosóin található, a festőművész ajándéka szülőfalujának), Halmi község napja, mely május utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre, a községi vásár, melyet minden hónap második csütörtökén tartanak, valamint a helyi szinten jelentős templombúcsúk.

TAMÁSVÁRALJA
Tamásváralja közigazgatásilag Batarcs község része. A legjelentősebb látnivalói közül megemlíthetjük a közeli dombon található várromot, a református templomot, a Szarvaskőt, valamint kirándulóhelyekként a Szarka kútját, a Farkas-kutat, a Szarvas-kutat, Várhegyet, Kincsest.

TÚRTEREBES KÖZSÉG
Túrterebes község közigazgatásilag három településből áll: Túrterbes, Túrterebes-telep és Túrterebes Szőlőhegy. A környékbeli ásatások leletei alapján Túrterebes község vidéke már a kőkorszakban is lakott terület volt. A jelentősebb látnivalók: a Perényi kastély, a református templom, a római-katolikus templom, a szovjet hadifogságba elhurcoltak emlékműve.

KÁNYAHÁZA KÖZSÉG
A borvidékeket felfűző turisztikai útvonal az avasújvárosi Nagyhegy felé folytatódik. Egyaránt megközelíthető Kányaházán és Sárközújlakon keresztül. Kányaháza község az Avasi-medence nyugati részén található, magának a megyének pedig az észak-keleti részén, 40 km-re a megyeszékhelytől. A környékbeli látnivalók a következők: a gyűjtőtó, az ortodox katedrális, a múzeum-tájház, a lekencei fatemplom és a Túrmenti Természetvédelmi Terület.

AVASÚJVÁROS
A borút folytatódhat Sárközújlakot érintve is, ahol érdemes megtekinteni a Vécsey-kastélyt, mely 1760-ban épült és a megye a barokk építészetének egyik jelentős darabja. Négyszög alaprajzú, három szintes és egy angol kert veszi körül, mely sétákra ideális hely. Másik fontos látnivaló az 1457-ben épült református templom, melyet bár 1779-ben jelentősen módosítottak, de nagyrészt így is megőrizte gótikus építészeti jegyeit és díszítőelemeit. Avasújváros vidékére érve, melyhez közigazgatásilag hozzátartozik még: Rózsapallag, Rózsapallaghegy, Kőszegremete és Avasújváros Nagyhegy, a turisták megkóstolhatják a helyi borokat, (például a helybéli borversenyek alkalmával, februárban). A felsoroltak mellett más idegenforgalmi nevezetességek: a kőszegremetei Széchenyi emlékmű, a Muzsdalyi-tó üdülő-övezete, valamint egy különleges zarándokhely, az avasújvárosi Portăriţa kolostor. A borversenyek mellett jelentős helyi események még a pálinkaversenyek és a július utolsó vasárnapján megtartott községnapok.
www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro