HADAD KÖZSÉG
Hadad községet már 1210-ben említik a dokumentumok, mint várat. Hadad évezredes történelme folyamán jelentős katonai és gazdasági szerepet töltött be a környéken. Köszönhető ez földrajzi fekvésének, mivel Erdély és a Magyar Alföld kapujában fekszik. A település és a vár történelme szorosan összefonódik a Jakcs nemesi család történetével, melynek tulajdonában volt egészen kihalásukig. A környék fontos látnivalói, a hadadi Wesselényi Dégenfeld kastély (1763), a hadadi református templom, a hadadi evangélikus templom, a lelei Szent Arkangyalok fatemplom, a lelei református templom és fa haranglába, a hadadnádasdi református templom.

DOBRA
Dobra település Szopor község részét képezi. A helység határában számos földbe mélyített borpince található. A környék jelentősebb látnivalói: a felsőszopori és a nántűi ortodox templom, a felsőszopori múzeum. A közelmúltban több mint 200 hektáron nemesszőlő ültetvényeket telepítettek, így a környéknek nagy esélye van, hogy a jövőben egy jelentős bortermelő központtá váljon.

KRASZNABÉLTEK KÖZSÉG
Krasznabéltek községhez 5 település tartozik a központon kívül: Magyargéres, Szakasz, Gyöngy, Krasznasándorfalu és Alsóboldád. 35 km-re délre található Szatmárnémetitől. Egy jellemzően agrár község, melyben különös jelentőséggel bírnak a több száz hektáron elterülő, a vidéken (már Károlyi Sándor gróf által is) telepített szőlőültetvények, melyeket borospincék sora övez. A Krasznabéltek környékére 1712- ben letelepült svábok körében a bortermelésnek igazi kultusza alakult ki. A XIX. századi filoxéra járvány után a svábok Krasznabéltekre Franciaországból, Burgundia vidékén termesztett szőlőfajokat telepítettek be, melyek mindmáig megmaradtak. Krasznabéltekre jellemzőek a családi pincék (több, mint 360), melyeknek hossza eléri az 50 m-t, három szintes építmények, a szőlővel betelepített domb lejtőjébe vannak mélyítve. Krasznabélteki látnivalók és események: a pincesor, a krasznabélteki termálfürdő, ( vize 64 ͦC-os, vízhozama 12l/s), a krasznabélteki római katolikus templom, a magyargéresi református templom, az alsóboldádi fatemplom, valamint a Krasznabélteken megrendezésre kerülő októberi Szüreti Bál és a márciusi falusi vásár. A szomszéd községben, Királydarócon, megtekinthető a Krasznacégényi kolostor.

ERDŐD
A szatmári borút ezen szakaszán Erdőd város következik, Szatmár megye ötödik legnépesebb települése. Hozzá tartozik még: Erdődhegy, Lajosmajor (Baba Novac), Oláhgyűrűs, Madarász és Sóspuszta. Itt található az erdődi vár, Petőfi Sándor emlékműve, de emellett Erdőd vidéke gazdag szőlősökben, gyümölcsösökben, a helységet körülvevő, kikapcsolódást kínáló erdőkben.

SZATMÁRHEGY
A következő megálló a megye észak-nyugati részén elhelyezkedő Szatmárhegy, mely 20 km-re található a megyeszékhelytől. A település fő mezőgazdasági tevékenységei a szőlő- és az epertermesztés. Jelentősebb látnivalói a környék öt ortodox temploma és a település református temploma, mely műemlék.

SZATMÁRNÉMETI
A Hadad, Dobra, Krasznabéltek, Szakasz, Erdőd, Szatmárhegy borút folytatható egy rövid betekintéssel a megyeszékhelyre. Jelentősebb látnivalói: a Tűzoltótorony, a római katolikus székesegyház, a Láncostemplom, a Mária Elszenderedése titulusú ortodox templom, a Megyei Múzeum, az Északi színház, a Püspöki-palota, a Csizmadia-szín, az Ormos-ház.
www.inforegio.ro
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro